Jak uspět ve skokovém testu (všestrannost)

27.07.2013 11:51

Kolikrát jste viděli, jak jezdec všestrannosti nacházející se v čele průběžné startovní listiny udělal několik chyb v závěrečné skokové fázi a zvítězil někdo jiný? I když si vedete průběžně např.do 10.místa, můžete také naopak počkat do chyby někoho jiného a posunout se v pořadí ještě výše. Jak tedy uspět v závěrečné skokové části? Především dobře opracovat koně. Mnoho jezdců si neuvědomuje fakt, že rozdíl v myšlení mezi vítězstvím a následným pořadím je malý.

Tlak na show je velký, jezdci cítí konkurenci, koně vzrušení. Vy chcete uspět. Vše začíná u dobrého opracování koně a jeho naladění pro soutěž. A to má mnoho jezdců tendenci přehlížet. Před tím by jste ale měli mít splněné "domácí úkoly", tzn. že správné opracování máte zvládnuté z domova s pomocí svého trenéra. Ten objektivně posuzuje vás i vašeho koně. Vše můžete upravit pro naplánované akce, ale je třeba mít základ. Ten spočívá ve stráveném čase s koněm a vědomí, že víte, co váš kůň potřebuje. Poznáte, že je unavený nebo tuhý z předchozího crossu? Pokud ano, vemte ho na malou procházku nebo krokovku několik hodin před oficiální skokovou zkouškou. 

Pak je dobré popřemýšlet, kolik času budete potřebovat na celkovou přípravu pro parkur přímo na kolbišti. Většině koní stačí asi 30 minut, ale je třeba čas přizpůsobit temperamentu koni. Je-li aktivní a koukavý, potřebujete více času než u koně klidného a soustředěného. Většinou se také praktikuje 10 minut opracování koně a 15 minut skákání s několika přestávkami v kroku. Pokud jste nervózní vy, udělejte si čas i pro sebe. 

Při opracování si dejte záležet v klusu, uvolněte svého koně tak, aby se zahřál. Většinu časi při opracování pak věnujte ve cvalu, skoková fáze je o překonávání překážek v tomto chodu, takže se na opracovišti nezdržujte zdokonalováním středního nebo prodlouženého klusu. Od začátku chtějte po koni temperament pro překonávání skoků v kolbišti. Když budete jezdit jinak na opracovišti a jinak v kolbišti, váš kůň nemusí reagovat přesně, nebudete si popř.rozumět. Je dobré, aby zcela přijímal pomůcky nohou a působení otěže, dobře zvládal přechody a to zejména v klusu, prodlužování a zkracování, byl jemný a ochotný na hubu. 

Poslední rady na závěr. Držete se toho, co znáte. Opracoviště není místo, kde by jste se měli učit něco nového. Průběžně zjišťujte, kolik je před vámi jezdců, podle toho odhadnete, jak koně připravit pro samotnou soutěž. Je dobré mít pro to pomocníka, který vás bude informovat a pak vám připraví pár zkušebních skoků na opracovišti. Ty vám stačí absolvovat tak šest až osm koní před vámi, do 15 jen pohybujte. Sledováním 10 koní před vámi může znamenat 10 rozdílných způsobů překonání parkuru. Proto, jste-li začínající jezdec, může to být pro vás matoucí a omezte se pouze na dívání jednoho, dvou jezdců, aby jste se připomněli kurz parkuru. 

—————

Zpět