Agresivní pobízení koně při Barrel Racing nemá na jízdu vliv

07.02.2013 21:08

16 vtěřin a tři barely. Na první pohled jednoduchý Barrel Racing, za kterým stojí mnoho hodin tréninku a práce s koněm. Mnoho jezdců využívá agresivního pobízení bičem či ostruhami. Nový výzkum ukazuje, že přílišné pobízení bičem a kopání ostruhami nemá takový vliv na zlepšení závodního času a získaných bodů, ale může zvýšit pravděpodobnost nežádoucího chování u koní.

"Na některých amatérských úrovních Barrel Racing jezdci agresivně koně vyjíždí, tlučou ho bičem a pobízí ostruhami ve snaze zvýšit rychlost koně. Podle nových výzkumu však neexistuje souvislost mezi používáním bičem, nohy nebo otěže a lepším časem," říká Karen Waite, koňský specialista a výzkumný pracovník na Michigan State University. Koně, kteří jsou příliš a bolestivě pobízeni i do arény mají tendence k nežádoucímu chování. Tyto a další informace přednesla Waite na Mezinárodní konferenci jezdecké vědy.

Waite a její výzkumný tým včetně Camie Heleski, jenž je věděc v oblasti jezdectví a chování koní studovali 64 mladých jezdců a jejich koně během trénování a soutěžení v Barrel Racing. Všichni koně jeli ve stejné aréně za stejných podmínek. Výzkumníci natáčeli jednotlivé jízdy a pak pečlivě hodnotili chování koní a jezdců od okamžiku, kdy se přiblížili k bráně až po ukončení při protnutí časomíry. V průběhu jízd bylo vidět mnoho agresivního chování ze strany jezdců včetně bičování, kopání a plácání otěžemi - ani jedno nemělo žádný vliv na konečný čas. "Prostřednictvím osobního pozorování jsme došli k závěru, že agresivní pobízení koní nemá na nejlepší časy vliv. Doporučuji, aby jezdci zvážili individuální reakci svého koně na konkrétní podněty a vzali v úvahu skutečnost, že neexistuje žádný statistický přínos pro agresivní ježdění," řekla Waite. 

Tyto údaje by mohly být užitečné zejména při výchově mladých barrelových jezdců. Jezdi na vyšších úrovních či ve vyšších divizích totiž často agrestivním způsobem svého koně totiž nejezdí. Waite nyní pracuje na dalším výzkumném projektu hodnotícím pozitivní a negativní chování na jezdeckých soutěžích. I z této studie Vám přineseme nejnovější poznatky....

—————

Zpět