Jak přečkat v pohodě zimu

04.12.2012 09:34

Zkuste 8 jednoduchých opatření, které bezpečně udrží vašeho koně v pohodě i během zimních měsíců bohatých na studený vítr a padající sníh.V zimě přichází chladné počasí. Člověk se pěkně zachumlá dekou v sedačce a pozoruje venku padající sníh.A říká si, jak se ten jeho koníček hezky má, když je pěkně zavřený ve stájovém boxe. 

Není však žádný důvod k omezování vašeho koně v případě, že venkovní teploty klesnou. Je-li dobře vybaven na pobyt v chladném počasí, kdy mu stačí přístřešek a kvalitní objemové krmivo, nemá problém dobře snášet venkovní teploty až 20 stupňů pod nulou. A co víc, nedostatečně větrané stáje plné čpavku mohou vést k respiračním problémům jako je dušnost. A nečinnost v pohybu zpomaluje střevní funkce, což zvyšuje riziko koliky. Artritida a jiné ortopedické problémy se mohou zhoršovat v případě, že se koni dostane málo nebo žádný pohyb. Stručně řečeno, koni je venku mnohem lépe.To ale neznamená, že ho hodíte do výběhu a děj se vůle boží. Je třeba maximalizovat jeho péči, aby zimu přečkal zdravý.

1) Dostatek objemového krmiva

Jeden z koňských primárních mechanismů pro řešení chladného počasí je topit "vnitřní pecí". V chladném počasí se hypotalamus ukrytý v hluboko v mozku aktivzuje a signalizuje nadledvinkám zrychlit metabolismus. Jako výsledek se vyplavují glykogeny jako tuky, sacharidy a bílkoviny rychleji a tyto chemické reakce vytvářejí hluboko uvnitř těla koně teplo. Nejlepší a nejbezpečnější palivo pro tuto pec je seno. Odolejte pokušení zvýšit obilnou krmnou dávku - mohlo by to vést ke kolice nebo přetížení sacharidy, což vede k laminitidě. Koním zvyklým na pastvu v teplých měsících seno nahrazuje potřebné živiny a je ideální ho mít v zimě k dispozici non-stop. Pokud ho nemůžete zajistit, je dobré seno v mrazech podávat každé tři až čtyři hodiny. 

2) Úkryt

Koně nemusí být nutně stále zavření, ale vyžadují ochranu před živly jako je vítr a srážky, které narušují jejich zimní izolaci. Přístřešky mohou být v podobě hustých jehličnatých stromů, různých závětří, strmě skloněných střech šikmých od vchodu, dřevěných staveb apod. Pokud bude pršet nebo sněžit, váš kůň vám bude vděčný za útočiště v podobě střechy. 

3) Deka

Svrchní část chlupů hraje důležitou roli v udržování koně v teple a suchu. Chcete-li koni dopřát komfort, můžete zvolit jako ochranu před nepřízní počasí deku. Tu ale vybírejte moudře. Kůň, který je pod dekou spocený může v zimě nebezpečně prochladnout. V nabídce obchodních domů s koňskými potřebami naleznete širokou škálu různých typů dek, materiálů, střihů, velikostí, gramáží apod. Na podzim a jaro se doporučují nepomokavé deky, na studené zimní měsíce termodeky. Je třeba deky kontrolovat, aby nedošlo ke zranění koně.

4) Minimalizovat bláto

V oblastech, kde půda nezamrzá na celou zimu se tvoří bláto a bahno. Je-li hluboké, představuje namáhavou činnost pro vazy a svaly, koni se v něm špatně chodí. Nejlepší je, když vytvoříte podmínky, které zabrání vzniku bláta. To znamená omezit počet koní na každé pastvině, podporovat růst trávy během teplých měsíců, odstraňovat trus bránováním a zpevnit místa, kde se koně scházejí jako např. kolem balíků se senem, ke vstupu k vodě, u vchodů do výběhů apod. Ideální je nějaký porézní materiál v půdě nebo odvodění, drcený štěrk apod. 

5) Minimalizovat led

Ačkoliv bláto je nepříjemné, led může být smrtící. Na ledu může kůň uklouznot a poškodit si šlachy nebo dokonce zlomit kosti. Pro kovaného koně je situace ještě horší, na ledu se více klouže než kůň nekovaný. Nejjednodušší pomoc je propadlejší místa odvodnit pomocí kanalizace nebo vysypat štěrkem ještě před mrazem. Pokud jsou na pastvině velké zamrzlé louže, je dobré  místa zablokovat páskou nebo koně nechat pouze v místech, kde se mokřady nevyskytují. Je-li déšť se sněhem nebo mrznoucí déšť, je třeba kontrolovat přístřešky, aby úkryt nepředstavoval pro koně nebezpečí. Jejich konstrukce mají jen určitou nosnost a je dobré shrnovat namrzlý sníh se střech. 

6) Udržujte tekoucí vodu

Snížená spotřeba vody v zimě může výrazně zvýšit množství kolikových rizik. V teplotách pod bod mrazu je těžké udržovat vodu nezamrzlou, nicméně existují automatické pastevní napaječky s tekoucí vodou. Je třeba je ale zajistit tak, aby správně fungovali. V tradičních nádobách budete potřebovat ohřívače vody, jenž jsou nainstalovány k sepnutí když teplota klesne. Příjem vody koně v chladných měsících klesá, když je samotná voda příliš studená. Pokud se vám zdá, že kůň dostatečně nepije, přidejte mu do jádra elektrolyty. Další způsob jak zvýšit příjem tekutin je teplé krmení v podobě vlhkých řepných řízků, namočených granulí sladového květu nebo spařené otruby. 

7) Chraňte oči

Ačkoliv je hmyz dávno pryč, může vám být maska proti hmyzu užitečná i v zimě. Náraznový vítr může zvedat jemné nečistoty a zanášet oči koně. To může způsobit náchylnějším koním zánět spojivek nebo zánět citlivých membrán kolem očí. 

8) Čištění kopyt

Má-li váš kůň přes zimu podkovy, je pravděpodobnější zachytávání sněhu dovnitř kopyta. Zejména mokrý sníh může komplikovat chůzi. Samotný sníh se přilepí ke kopytu a tělesné teplo pak zajistí znovuzmrazování. Výsledkem jsou koule na nohách, které namáhají šlachy nebo mohou způsobit pád koně. Samotné odstranění je obtížné, ale můžete se poradit se svým kovářem ohledně různých vložek či čepů. 

 

—————

Zpět