Jak se vyhnout velkým účtům za veterináře

11.04.2013 12:35

Ošetření koně veterinářem vás může stát několik stovek, několik tisíc nebo i několik desetitisíc. Pravděpodobně nepotřebujete žádné povídání o tom, jak se o koně řádně denně starat. Jakmile se ale dostane váš kůň do situace, kdy potřebuje neodkladnou péči jen těžko můžete mít kontrolu nad svými výdaji. Je ale spousta věcí, které můžete ovlivnit než veterinář vašeho koně zrengenuje, zašije nebo napíchá léky. 

Bezpečný výběh. Nedávná studie ukázala, že více zranění se stane ve výběhu než pod sedlem. Pozor tedy místa, kde se váš kůň utápí v blátě nebo jsou zamrzlé plotny kaluží. Nejbezepčnější způsob je mít pod kontrolou všechna možná rizika. 

Bezpečný přístup k napajedlu. Má-li vaše pastvina vodní zdroj v podobě přírodního napajedla nebo vodního koryta, pozor na jeho dostupnost. Nejsou vhodné hranaté betonové chodníky nebo jakékoliv povrchy, jenž mohou vést k závažnému zranění v podobě i fatální zlomeniny. Je třeba dávat pozor na nohy koní a zvážit i případné podloží napajedla než dopadne tvrdě na zem. 

Zmrzlé bobky. Ty nám teď při příchodu jara už nehrozí, ale v době mrazů jsou hromady koňských bobků tvrdé koule o velikosti kamenů a tvrdosti skály. Dobré je před příchodem mrazů pastviny uvláčet, aby nedošlo k případným zhmožděním kopyt nebo abscesů. 

Starejte e o svou jízdárnu. Jistě, nějaký čas to trvá mít jízdárnu v dobrém stavu, ale je lepší ji mít ubránovanou a pohrabanou než léčit koně s nataženým vazem či šlachou. 

Boxy, ohrady, výběhy, pastviny - to vše je třeba mít v naprostém pořádku. Všechny tyto prostředky chovu nám umožňují koně bezpečně ustájit nebo mu dopřát volný pohyb. Přesto všechno může dojít ke zranění v případě, pokud je máte zanedbané nebo špatně provedené. Každý vyčnívající hřebík či šroub okamžitě odstraňte. 

Odstaňte pasti na nohy. Cokoliv, co by mohlo ulpět na kopytě koně nebo o co by se mohl zranit. Ať už díry či výmoly ve výběhu, dráty či volně plápolající ohradníkové pásky, škvíry v boxech, uvolněná nebo vypadlá prkna u vekovního ustájení apod. 

Kontrolujte pokaždé možné únikové možnosti koně. Po krmení zkontrolujte dobře zavřený box, po opuštění výběhu správně zacvaknuté pružiny. Není nic lepšího než zaplatit veterináři účet za koliku, když se kůň prodral k sudům s jádrem nebo šití právě odchyceného koně, který lítal dvě hodiny neznámo kde. 

Harmonické stádo. Ne všichni členové stáda k sobě cítí stejné sympatie. Jsou-li přes den ve výběhu, sestavte stádo tak, aby si vzájemně vyhovovalo. Nedávejte k sobě 3 letého plnokrevného hřebce s 30 letým chladnokrevným valachem nebo 180 cm vysokého, dobře krmeného parkurového šampiona stáje s 80 cm poníkem sloužícím denně několik hodin na výuku dětí. Koně by se v přítomnosti dalších měli cítit dobře, ne v ohrožení nebo neustálé dominanci. 

Nepřekrmujte koně. Je-li váš kůň příliš tlustý i v čase nadcházející pastvy a vy mu stále poskytujete příliš jádra, ohrožujete ho v mnoha směrech. Nedávejte mu sladké nebo příliš energetické krmivo. Obézní kůň je ohrožen především kolikou a ortopedickým onemocněním. 

 

—————

Zpět