Jak správně likvidovat jednorázový spotřební materiál u koní

19.02.2013 10:22

Organizace The American Pet společně s Národní asociací majitelů mazlíčků provedl průzkum, který ukázal, že američané vlastní na 78 miliónů psů, přes 8,5 miliónů koček a 8 miliónů koní (v České republice jich je přes 75.000). V těchto číslech jsou samozřejmě zahrnuta i zvířata potřebující k aplikaci léků poskytovaným v odborných zařízení nebo domácím prostředí léky, antibiotika, vakciny či inzulín. Vynásobte si zlomek těchto údajů podle počtu podávaných injekcí a zvizualizuje se vám ohromující objem jednorázového spotřebního materiálu, zejména stříkaček a jehel ohrožující životní prostředí. 

Ve zdravotnictví nebo veterinární praxi platí přísná pravidla pro likvidaci takového odpadu. Nicméně pro majitelé koní nebo ošetřovatele nejsou jasně definované. Na Státní veterinární správě by vám měli být schopni poskytnout jednoduchá doporučení, jak zlikvidovat jehli, injekční stříkačky, krev nebo tkáň. Některé stáje používají plastový kontajner, odolný proti proražení s  nápisem "ostré předměty". Klasické červené kontajnery se symbolem biohazardu jsou nejlepší volbou pro správné označení, skladování a přepravu jednorázových odpadů. Najdete je u dodavatelských firem s lékárenským zamřením, v lékárnách nebo u on-line prodejců v různých velikostech. Některé společnosti dokonce nabízejí mailback službu, která umožňuje uživatelům poslat plnou nádobu materiálu k řádné likvidaci. 

Při správném způsobu likvidace totiž zabráníte nejen náhodnému zranění z použitých jehel, ale také k případnému přenosu chorob. Použité jehly totiž představují riziko bakteriální infekce a bodné rány často vyžadují léčbu antibiotiky. Komplikace způsobené patogeny mohu mít smrtelné následky. Mezi základní opatření patří:

- jehly umístit do plastové nádoby ihned po podání léků

- nalézt místo pro ekologickou likvidaci použitého jednorázového spotřebního materiálu

- neumisťovat do popelnice a už vůbec nepohazovat volně do hnoje

- popř. vrátit veterináři, který má informace, jak s takovými předměty nakládat

 

—————

Zpět