Jak zacházet s koněm a jeho poraněnou hlavou

11.04.2013 13:07

Když kůň utrpí vážnou ránu do hlavy, jeho následky mohou až katastrofální. Ze všech možných poranění, které kůň během svého života může utrpět je však vážné zranění hlavy to nejméně pravděpodobné. Přesto je možné, že se může nečekaně čelně srazit s kmenem stromu ve výběhu nebo s jinou překážkou. Je také možnost úrazu vzpínajícího se koně, který upadne na zem a narazí hlavou. Vnímavost mozku proti jeho otřesům zvyšuje náš zájem o blaho koně, kteří se náhodou udeří do hlavy. 

Ze všech zranění, které mohou vašeho koně potkat je vážné zranění hlavy jedno z nejméně pravděpodobných. Nicméně je dobré vědět, jak se zachovat v případě, že se váš kůň srazí čelně se stromem nebo jinou překážkou, když ho do hlavy kopne druhý kůň nebo se uhodí do hlavy o zem při převrácení. Vnímavost mozku vůči jeho otřesům a případné komplikace zvyšují náš zájem o blaho koně. Dobré je pochopit anatomii hlavy koně, stejně jako podvědomí o vážném traumatu s poraněním hlavy, diagnostika, možnosti léčby a prognóza na zotavení. 

Základem pro celkové hodnocení situace je informace, že koňská lebka se skládá se 16 širokých, tenkých, zámkově spojených kostí. Většinu koňské leby - asi 3/4 uzavírá a chrání dlouhé nosní dírky, zuby a huba, menší plochy zabírá oční bulvy či struktury vnitřního ucha. Mozek se nachází v malém kruhovém otvoru, v jejíž spodní části vychází vstříc míše. Lebka tak chrání mozek a tlumí dopady v případě kolize. Můžete se setkat s rutinním poraněním hlavy, který může být na první pohled alarmující. Díky rozsáhlé cévní sítě hlava snadno a hojně krvácí a relativně malé zranění může vypadat docela vážně. 

Pokud zranění přímo ovlivňuje mozek, prognóza pro úplně uzdravení je obvykle velmi dobrá. Určení, zda-li rána do hlavy zasáhla mozek však může být složité, nicméně nám neposkytuje dostatečný důkaz o závažnosti poškození. Při hodnocení jakéhokoliv traumatu hlavy je důležité zvážit, jak se kůň chová. Může vstát? Nenuťte koně s poraněním hlavy vstávat. Stačí jen sledovat, zda se o to pokusí. Vidí? Kůň, který očima nereaguje, když mu mávnete rukou v blízkosti očí je důležitý zdroj informace pro vyšetřujícího lékaře. Může chodit? Netlačte na zraněného koně, nevoďte ho procházky apod. Je důležité zhodnotit jeho celkový stav. Je to dobrá zpráva, pokuud je schopný se sám koordinovaně pohybovat. Když se však odmítá pohybovat, zkontrolujte, zda neutrpěl i nějaká další mechanické poškození způsobující bolest. 

Veterinární lékař provede neurologické vyšetření a pokusí se určit rozsah mozkového traumatu. Zaměří se také na fyzické důkazy újmy a další stopy odlišného chování. Prozkoumá jeho tři páry nervů - optické, čichové a sluchové čili zrak, nozdry a uši. Pak zkontroluje i stav jazyka, čelisti a kůže. Poškození nervů nebo mozku totiž narušuje schopnost těchto struktur přenášet a zpracovávat informace, což je odráží na případném rozsahu a závažnosti zranění. Ty se pak dají označit za:

1) Trvalé poškození - jedná se o první typ mozkového traumatu, při kterém dochází ke ztrátě vědomí bez strukturálního poškození mozku. Běžně se nazývá jako otřes a dochází k němu v případě, utrpí-li kůň ránu do hlavu o pevný objekt jako je stěna boxu. Síla nárazu způsobí, že mozek je po určitou dobu neschopný vykonávat svou činnost. Porucha vědomí může být tak rychlá a krátká, že si ji nikdo nevšimne. Kůň se ale také může nacházet v bezvědomí mnoho minut. Obecně platí, že kůň s otřesem mozku je mírně depresivní a dokonce jakoby omámený. Většinou veterinář aplikuje Banamine, Fenylbutazon nebo jiný nesteroidní protizánětlivý lék po dobu tří až pěti dnů. Vaší rolí je zvýšená bdělost nad koněm, jeho umístění na velké, klidné místo. Jeho stav by se měl do 24 hodin výrazně zlepšit.

2) Vážné poranění hlavy - to nastává při dost silném nárazu, kdy praskne krev a vytvářejí se modřiny, krvácení či edémy v mozku. Krvácení je vždy doprovázeno otokem a  to v místě poranění. Malý prostor nabobtná, stupňuje se tlak a současně poškozené nervové tkáně uvolňují příval neurotransmiterů. Ty pak spouštějí destruktivní chemické procesy v mozkových buňkách, zvětšují poškození a otok. Nekontrolovatelní krvácení do mozku a jeho otok může být fatální do několika minut až hodin. 

 

 

—————

Zpět