Jak získat body při drezurní zkoušce

27.07.2013 11:53

Klíčem k úspěchu je získat kontrolu nad všechny požadovanými cviky a prvky drezurní úlohy bez ohledu na to, jaký typ koně jezdíte nebo na jaké úrovni soutěžíte. Jeden z nejdůležitějších prvků je soustředit se na přesnost, s níž jedete. Drezurní soutěž vyhraje ten, kdo prokáže svůj talent jako jezdec. Mnoho lidí má pocit, že nejdůležitějším prvkem je kvalita koně, ale není to vždy pravda. Technická preciznost provedených prvků ovlivňuje vaše koeficienty a výsledné scóre, proto je přesnost a kontrola nad koněm konkurenční výhodou. 

Váš trenér vám pomáhá k dobrým výsledkům v drezurním obdelníku a práce rozhodčích je zjistit, proč nedostanete ohodnocení 10 za každý provedený cvik. Vaším úkolem je také sbírat výsledné protokoly, podívat se na ohodnocení jízdy a pracovat na nedostatcích. Vy a váš trenér víte, kde jsou vaše slabiny a nyní je třeba odstranit je. Zkuste rozvíjet své dovednosti. Strategie znamená větší šanci na vítězství. 

Doma po opracování koně by jste měli pracovat na vašich vzdělávacích cílech, pracujte na technické správnosti provedení cviků ve všech tvarech, pohybech a přechodech. To znamená zastavit v X, přejet kruh ve čtyřech bodech, nastavit si určitý okamžik přechodu, vycouvat správný počet kroků apod. Věnujte pozornost těmto detailům. Není to o opakování nějakých triků či vyvarování se chyb, je to i o správném metodickém myšlení. Dalším aspektem zkoušky je úplná kontrola nad tím, že si pamatujete celý drezurní test. I když máte dojem, že úlohu znáte, pohyby by měli být rutinní. Bylo prokázáno, že aktivní zapojení např. procházením úlohy nebo diagramů pomohlo předvídat ohodnocení rozhodčích. Během rutinního učení úlohy se stáváte systematicky asertivním. Také plánujete dopředu, což může hrát ve váš prospěch. Drezura vyžaduje přesnost a také postupné zlepšování technické úrovně ježdění. Stejně tak jako každodenní tréninková fáze dává vašemu koni pevné základy, tak vám to dodává jistotu, na které můžete dál stavět a žádat od svého koně víc. 

—————

Zpět