Jaké komplikace očekávat po očkování koně

29.05.2013 11:56

Všichni máme koně, jsme ze zákona povinni je každoročně očkovat proti chřipce a tetanu, ale především je chráníme před nemocemi, které ohrožují jejich život. Vakcíny však mohou mít vedlejší účinky v důsledku imunitní odpovědi organismu. Většina těchto účinků jsou mírné a přechodné, ale důležitá je schopnost rozlišit menší vedlejší účinky a reakce, které vyžadují vyšetření veterinárního lékaře. Vakcíny jsou totiž navrženy ke stimulaci imunitní odpovědi a jelikož je váš kůň jedinečným tvorem, mohou se jeho specifické reakce lišit od ostaních koní. 

Mezi normální reakce, přechodné odpovědi ustupující do několika hodin patří:

- lokální svalová bolest nebo otok

- únava

- horečka

- ztráta chuti k jídlu

- nedostatek energie nebo bdělosti

Dokonce i lidé mají podobné příznaky po aplikaci vakcíny. Tyto klinické příznaky prokazují, že imunitní odpověď se stimulovala, což je přesně to, co chceme. Nicméně, v případě, že příznaky trvají déle než 24 hodin, poraďte se se svým veteinářem a informujte ho neprodleně o tom, co se s vaším koněm děje. Tím mu poskytnete případný prostor na léčbu a odpovídající péči. 

Mezi nežádoucí účinky, v některých případech ohrožující život patří:

- kopřivka

- obtížné dýchání 

- křeče

- kolika

- otok v místě vpichu přetrvávající i několik dní o očkování

Jedná se o nežádoucí účinky, které jsou vzácné, nicméně vyžadují okamžitou konzultaci a v některých případech i lékařský  zákrok. Veterináři jsou seznámeni se správnou manipulací a podáváním očkovacích látek, ale vše sebou nese riziko nežádoucích účinků. 

—————

Zpět