Jen málo majitelů koní vyšetřuje trus na počet vajíček parazitů

29.05.2013 11:41

Méně než 3% majitelů koní provádí vyšetření počtu vajíček vnitřních parazitů. Kanadský expert na parazitální onemconění koní Dr. Andrew Peregrine říká, že určení počtu vajíček v trusu koně je jediný způsob, jak zjistit, zda kůň nenese nezdravou parazitální zátěž. Doporučuje také, aby všichni majitelé koní prováděli tuto techniku vyšetření alespoň 1x do roka, nejlépe v teplejších měsících, kdy jsou strongylidy nejaktivnější. Existují i jiné fyzické příznaky přetížení parazity jako je hubnutí, průjem, neobvyklá úroveň výskytu kolik, ale nejedná se o příznaky aktivní nebo těžké parazitální zátěže.

Dr.Peregrine doporučuje, aby majitelé koní se svým veterinářem sestavili správný odčervovací program. Je třeba také individuálně zhodnotit potřeby všech koní a rotaci odčervovacích produktů nejen formou střídání značek či výrobků, ale také změnu lékových skupin. Klíčovou roli při výběru hraje životní prostředí koně a fáze života vnitřních parazitů. Výchozím bodem by mělo být vždy rozbor trusu a počet vajíček parazitů. Pokud je počet vysoký, je třeba udělat další zkoušku po dvou týdnech od odčervení, aby se vědělo, zda-li zvolená léčba zabírá. 

Je třeba mít na paměti:

- hříbata jsou náchylná ke škrkavkách

- koně trávící dlouhou dobu v boxech sjou více ohroženi škrkavkami a roupy

- koně trávící dlouhou dobu na pastvinách jsou ohroženi strongylidy, riziko se zvyšuje v případě, že jsou výběhy přeplněné koňmi. 

Ne každý majitel má ten luxus dopřát koním 5 až 10 akrový výběh, ale doporučuje se dva akry na koně. Tím se výrazně snižuje šance na výskyt parazitálního onemocnění. Je jasné, že obrovský dopad na klesající populaci parazitů má likvidace a údržba hnoje ve výbězích, 2x-3x měsíčně bránování pastvin, denně čisté boxy, parní čistění nebo dezinfekce stěn a podlah boxů či střídání pastvin každý měsíc. 

 

 

—————

Zpět