Kde znovu najít tu pohodu pro ježdění...

11.06.2013 09:37

Také máte někdy pocit, že je vaše práce s koněm marná? Nenaplnili se vaše očekávání po tvrdé, téměř každodenní práci s ním? Cítite se přepracovaní, nenaplnění a vaše cesta ztrácí smysl? Možná je toho na vás už moc. Pro mnohé z nás je jezdectví rekreační sport. Je to náš koníček, který nás neživí, naopak do něj vkládáme mnoho ze svých prostředků. S koněm pracujeme ve volném čase, snažíme se, investujeme do tréninků či soustředění a když můžeme všechnu tu práci zúročit, najednou jakoby to nešlo, nevedlo se nám, jsme frustrovaní. Ocitáme se prostě v situaci, kdy máme pocit, že se naše osobní cíle ocitají v mlze a vše nás přestává bavit. Je to takový toxický koktejl negativních emocí včetně viny a odporu, které pak mohou pronikat do našich vztahů doma či v práci. 

Je v pořádku se čas od času zaměřit sám na sebe. Ne jen na koně, jeho každodenní potřeby včetně krmení, místování, stlaní, čištění, běžné ošetřování, péče o jeho výstroj apod. Je zdravé myslet na sebe, své ambice, své cíle. Ano, stále máme ke koni velké závazky, ale jestliže všechny tyto potřeby uvádíme před svými vlastními, možná je na čase reorganizovat priority a podívat se na věc osobního "vyčerpání" jiným pohledem. 

Ujastněte si své cíle - pokud by jste na chvíli mohli zapomenout na všechny ty starosti, čeho chcete dosáhnout? Když nevíte, co chcete, zabírá vám to čas a bere cennou energii. Udržujte své cíle jasné, stručné a dosažitelné. Tak budete mít pocit, že nemarníte svůj čas.

Eliminujte zbytečně časově náročné hlouposti - účinně nakládejte se svým volným časem, který věnujete koni. Snažte se přijít alespoň na pár zbytečností, které by jste mohli oželet. Nebudete pak třeba usedat na koně zbytečně unavení nebo myšlenkami někde jinde. Když už se svému koni věnujete, věnujte se mu naplno a nenechte se zdržovat nepodstatnými věcmi. 

Pomoc - nebojte se o ní požádat. Lidé jsou často ochotni nabídnout pomocnou ruku, ale vy si o ni musíte říct. Trápíte se s něčím, co vám nejde? Druhý vám může pomoci poradit, vysvětlit cvik, ukázat vám jak na to a vy nebudete zbytečně frustrovaní, že nic neumíte nebo že vám to nejde. Jezdecká podpora či placený trénink není trestný a vy se budete moci podělit o své cíle s lidmi, kterým důvěřujete. Třeba se obklopíte fajn lidmi, jenž vám pomohou při splnění vašich cílů.

Dejte si na chvíli pauzu - přestaňte na chvíli pracovat na vašich jezdeckých či soutěžních plánech. Soustřeďte se chvíli jen sami na sebe, nalezněte klid, novou energii a rovnováhu, jenž vám pomohou následovat vaše sny. Špičkový výkon totiž vyžaduje soustředění, odhodlání, důvěru a sebekontrolu. Je obtížné těchto věcí dosáhnout bez "čisté hlavy", zdravého těla a psychické rovnováhy. 

—————

Zpět