Křivost koně

24.11.2012 09:26

Příznak:

Pro jezdce je nepohodlné vodit koně na levou ruku a snadno se fixuje na pravou. Těžká levá otěž nebo padání plecí dovnitř je přiznakem křivosti koně.

Základní otázka:

Tento kůň musí být na obou otěžích stejně. Zaměřte se na rovný oboustranný kontakt. Kůň pak bude pružnější a ohebný i na levou stranu. Všichni koně davájí přednost jedné otěži před druhou. Někteří sklopí nebo naopak výrazně zvedají hlavu na důkaz svých pokřivených tendencí, chtějí se vyhnout cvikům na tužší stranu. Zaměřte se tedy i na rozvoj kontaktu na dobrou stranu, projezdětete ji a připravte koně na práci s obtížnou stranou. 

Pozice jezdce:

Jezdec zůstává měkký na horší stranu, koně netahá, nenapomíná, netrestá. Snaží se získat rovnováhu koně. Je-li horší stranou levá strana, lehce pracuje s levou otěží, levá noha lehce poťukává do žeber. Nezapomeňte, že vaše tělo utváří tělo koně. Porvádějte cvičení na obě strany: na 20 metrovém kruhu klusejte v tempu, je třeba zaktivovat vnitřní zadní nohu koně. Ucítite-li její podsazovní a připojí-li se změkčená vnitřní otěž, přejděte do kroku a koně pochvalte. 

Výsledek:

Kůň bude stabilnější, pevný v chodech, ale měkký na otěžích. Budete-li pracovat s lehkostí na pravou i levou stranu při používání vnější otěže, bude pro koně jednodušší být rovný a ohebný na obou stranách stejně. Zkuste zapomenout na všelijaké mechanické pomůcky dnešní doby, ale vytvořte si určitý psychologický aspekt vzdělávání koně. To je pro jezdce zajímavější výzva. Problémy u koní mají většinou jedoduché souvislosti a je třeba se držet základních principů mětřítka tréninku. Koně se vědomě o otěže neopírají, prostě si chtějí dělat věci jednodušší. Snažte se svému koni dělat věci jednoduché a snadné. S tréninkem koně je to to samé, jako by jste šli do posilovny a snažili se dostat do formy. Také vám to bude chvíli trvat, také vás bude bolet celé těle, ale ta námaha stojí za to, když se vydrží...

—————

Zpět