Kůň, který se bojí nebo je roztržitý

24.11.2012 09:25

Příznak:

Kůň se snadno rozptýlí, např. jde-li kolem výběhu s ostatními koňmi, kolem traktoru apod. Jsou případy, že je zcela mimo vaši kontrolu. Nemůžete svého koně nutit být pozorným, ale v případě, že ho neovládáte v podobných situacích, máte skutečný problém.

Základní otázka:

Zaměřte se na prvky problému - má kůň nedostatek pružnosti a nerespektuje vaše pobídky? Ztuhlo celé jeho tělo a nechce se zakulatit? Nebo Vás dokonce táhne pryč? Pokud se soustředíte na jeho odpor, pravděpodobně automaticky spouštíte problém. Přemýšlejte nad tím, jak se třeba cítí koně na olympijských soutěžích nebo dalších vyšších levelech. To neznamená, že tito koně jsou odvážnější nebo že jsou jezdci silovější, tito koně jsou vyškoleni zaměřit se na jezdce místo rozptylování. Tito koně se naučili jezdci důvěřovat a mít v důvěru toho, že ho jezdec v podobných situacích netrestá. Mnoho drezurních koní je vznětlivých, může jim trvat i rok než je můžete vzít na vyjížďku. Je to dlouhodobý proces. Ale naučili se mít v jezdci partnera a našli svou fyzickou a psychickou rovnováhu. V podobných situacích je třeba mít koně více na pomůckách, neděsit ho - to může mít trvalé následky. 

Pozice jezdce:

Jasnou podporu pomůckami se žádosti o flexi a pohyb. Udržujte podporu tam, kde je kůň pasivní. Choďte s ním, nenechte ho stát na jednom místě. Ohýbejte ho od krku až po celé tělo, dbejte na rytmus a pravidelnost pohybu. Práce na těchto kvalitách mu pomáhá se zrelaxovat a soustředit spíše na vás než na aktuální rozptýlení. Koně je třeba zabavit, ne jen jezdit. Využijte častých změn směru - doprava, doleva.

Výsledek:

Pokud je kůň správně ohnutý, začně se jeho tělo uvolňovat. Stane se pružnější, začně svou pozornost obracet na vás a zapomene na další "problémy". Rozvíjejte jeho důvěru ve Vás a bude mnohem jednodušší ho o tyto cviky požádat v případě rozptýlení. 

—————

Zpět