Laboratorní testy pomohou zlepšit dopingovou kontrolu koní

28.02.2013 13:02

Metabolomika a transkriptomika. Dvě velká slova pro nalezení opravdu malého množství nedovolených látek u opravdu velkých zvířat. A to může být nesmírně užitečné ve světě jménem jezdecký sport. Špičkový výzkum v této oblasti, nové high-tech novinky a další detekční vymoženosti mohou diagnostikovat zakázané léky či drogy u koní na vysoké sportovní úrovni. 

Pomocí metabolomiky a/nebo transkirptomiky mohou laboratorní analytici získa jakousi "historii" užívání léků u koně - dokonce i když už byly před časem zcela eliminovány. Na dalších postupech pracuje Yves Bonnaire, ředitel z referenční laboratoře FEI. Ten je také členem poradního sboru o zakázaných látkách u Mezinárodní dostihové federace. Historie podávání léků může mít i nadále na koně účinky a to zejména růstové hormony a látka erythropoitine (EPO). Ty se staly významnou výzvou pro laboratoře na celém světě. Současné detekční techniky nemohou dost dobře přečíst tyto látky v krátkém čase (tzn. jsou z těla rychle odstraněny) a droga není včas určena.

Díky transkirptomice (známý také výraz pro profilování) jsou laboratorní analytici schopni vidět určité geny leukocytů (krevních buněk), které předávají informaci o produkci bílkovin. Koně léčeni látkami jako EPO budou mít určitý druh leukocytových genů než koně, kterým látka nebyla podána. Zní to komplikovaně, ale díky pomoci prediktivních matematických modelů a za použití vysoce výkonného statistického softwaru může laboratoř odhalit nelegální drogu až i několik měsíců poté, co byla koni podána. 

Metabolomika je založena na analýze metabolitů produkovaných během metabolismu. Ukazuje, jak konkrétní buňka pracovala, zda-li je ovlivněna ilegální drogou apod. Díky těmto technikám, které představují významné kroky pro spravedlivé hodnocení koní na nejvyšších sportovních úrovních limitují další podávání zakázaných látek. 

—————

Zpět