Zajímavosti o mikročipech

21.03.2013 09:46

Aplikace čipu je v některých zemí povinná. Výzkumníci stále hledají účinky a užitečnost těchto cizích předmětů implatovaných do těla koní. Všeobecně způsobuje poměrně málo fyzického nebo fyziologického poškození koně. Výzkumný pracovník Graf Lehndorff z koňského institutu v Neustadtu, Německo říká, že jsou z velké části spolehlivým zdrojem identifikace, i když čitelnost není vždy 100%. "Čitelnost čipu má hodně co dočinění s druhem skeneru, který se používá ke čtení stejně jako to, jak byl čip koni implantován. U malých zvířat jako jsou kočky nebo psy jsou mikročipy implantovány pomocí injekce. U koní je mikročip umísťován do svalu krku," říká Lehndorff. 

Vzpomíná, kdy čipoval psa do ramene a o šest let později ho našel pod břichem. U koní je třeba vložit čip do svalu nebo šíjového vazu, kde je mnohem méně pravděpodobné, že se bude toulat více než pár centimetrů. Šíjový vaz je silný vaz nacházející se v horní části krku, sahající až ke kohoutku. Tak jak kůň roste, může se čip "zavrtávat" hlouběji, což může způsobit problémy s čitelností spolu s určitými druhy skenerů. Základní skenery mají obvykle schopnost detekovat čipyů na vzdálenost až 7 cm, což je při hloubce vložení 2-3 cm pro základní snímače dostačující. Nicméně při nedávné studii 428 čipovaných koní zjistil identifikaci skener pouze u 90% mikročipů. Při použití výkonného, pokročilejšího modelu skeneru byla identifikace všech koní úspěšně dokončena vzhledem 12 cm rozsahu skenování. 

Hříbata se čipují přibližně ve věku 3-6 měsíců. Postupem času, krmení a práce roste svalový tónus krku. Při pitvách 35 čipovaných koní bylo zjištěno, že kapsle čipu byla pokryta vazivovou tkání s minimálním množství zánětlivých procesů. Implantace čipu také způsobuje minimální stres oproti pálení. Komisaři by se však měli stále vzdělávat, jak správně implatovat a číst mikročip koní, jaké typy snímáčů jsou základní a výkonný a šířit osvětu o tomto bezpečném a spolehlivém způsobu identifikace koně.

Microchip Bezpečnost vyhodnocených koně

 

 

—————

Zpět