MRI a scintigrafie pomůže diagnostikovat zranění

22.02.2013 15:35

Koně mají často problémy v zadních nohách v pánevní či hrudní oblasti nebo v blízkosti kolen a hlezen. "Zranění v těchto oblastech jsou běžným zdrojem kulhání u koňských sportovců," říká Dr. Natalie Ždimal prezentující své nové poznatky na Konferenci americké asociace veterinárních lékařů. Dodala, že veterináři mohou v současné době využít několik diagnostických nástrojů k určení příčin takového kulhání. Mezi nejefektivnější ona sama považuje scintigrafii (kostní scan) a magnetickou rezonanci (MRI), protože nabízí vyhodnocení a náhled do proximální oblasti pohybového aparátu. 

Bezprostředně před provedením kostního scanu veterinář koni aplikuje radioaktivní sloučeninu (obvykle Technecium-99m), které se nahromadí v místě poranění. Během scanu pak praktici hledají "horká místa" nebo oblasti se zvýšeným výskytem aplikované sloučeniny. Horké skvrny se dají určit i pomocí MRI a přezkoumat případné patologické nálezy. 

Dr.Ždimal provedla v Medical Center v Los Olivos, Kalifornie (kde nedávno absolvovala stáž) průzkum lékařských záznamů 26 koní, u kterých se hodnotila bolest zadních nohou v blízkosti kolen nebo hlezen. Její tým zjistil, že:

- Scintigrafie může lékaři pomoci identifikovat oblasti anatomických abnormalit (hot spots)

- koně s mírnými horkými oblastmi měli zranění v oblasti vazu, s více horkými oblastmi zranění vazu a kosti včetně ligamentózních změn

- MRI bylo téměř vždy užitečné při diagnostice poranění vazů v proximální /horní/ části holeně, v blízkosti kolena nebo hlezna

Dr. Ždimal v závěru svého projevu na konferenci zdůraznila, že Scintigrafie a MRI jsou společně efektivní spojenci při lokalizaci oblasti kostní patologie a jsou důležitou součástí diagnostiky. U všech hodnocených koní se pomocí MRI mohli zjistit i případné patologické léze. Scintigrafie samotná je méně citlivá na identifikaci poranění měkkých tkání u koní s ortopedickými problémy. Jinými slovy, veterináři mohou použít kostní sken pro identifikaci oblasti postižené končetiny, jenž je příčinou kulhání nebo bolesti a MRI je schopno lépe určit konkrétní příčinu. 

Pomocí MRI a scintigrafie diagnostikovat odkladný Zranění (AAEP 2012)

—————

Zpět