Nová léčba pro koně s astmatem

30.03.2013 09:28

 

Objev kanadských výzkumných pracovníků pomůže pochopit, jak se u koní rozvíjí opakující se obstrukční porucha dýchacích cest (RAO) a nabízí také naději na potencionální řešení pro lidi astmatem. V článku v nedávném vydání Genomika BMC diskutovali výzkumníci z University of Guelph v Ontariu o jejich objevu. Koně nemocní dušností mají tři kopie genu běžně se vyskytující jako jedna kopie u savců. Tento gen se nazývá Secretoglobin 1A člen 1 (SCGB-1A1) produkující bílkovinu vylučovanou ve velkém množství v dýchacích cestách. 

RAO je chronické zánětlivé onemocnění plic. To přetrvává obzvláště v zimních měsících u koní chovaných ve stájích a krmených senem. Vědci zjistili, že koně nemocní RAO mají mnohem méně proteinu SXGB1A1 v dýchacích cestách, což zvyšuje možnost zánětu. Příznaky RAO u koní se podobají těm u lidí. Vědci zjistili, že dvě kopie genu by mohli hrát významnou roli v léčbě RAO. U třetího zatím nebyla uznaná funkce a mohl se vyvinout v pseudo-gen. "I kdyby nebylo možné jednoduše poskytnout lidem s tímto proteinem správnou  léčbu, uvedená zjištění dávají naději, že můžeme najít nové způsoby léčby astmatu. Při zkoumání 24 nemocných koní jsme zjistili, že genová varianta byla asi 2,5x častější než u koní zdravých. Věříme, že naše další zjištění povede ke zlepšení léčby koní s RAO, " řekla spoluautorka studie profesorka Dorothee Bienzle. 

Mikroskopický obraz úseku bronchiole a plíce z koně. Buňky mořicí tmavě hnědé jsou epitelové buňky lemující bronchiole, a obsahují secretoglobin SCGB-1A1 jako označený imunohistochemické barvení. Buňky obklopující bronchiole jsou obarvený světle modré, a neobsahují SCGB-1A1.

Mikroskopický obraz úseku bronchiole a plíce koně. Buňky mořicí se dotmavě hnědé jsou epitelové buňky lemující bronchiole, a obsahují secretoglobin SCGB-1A1 

 

—————

Zpět