Nový test by mohl pomoci s včasnou diagnostikou lymské boreliózy

18.03.2013 09:05

Stanovení lymské boreliózy u koní je ošemetná věc. Příčinou onemocnění je bakterie Borrellia burgdorferi nacházející se u infikovaných klíšťat rozvíjející tuto nemoc. Jedná se o vysilující stav, nemocný kůň nemusí jevit známky onemocnění i několik měsíců po infekci. Stejně jako u mnoha dalších chorob může včasná detekce znamenat rychlejší řešení léčby. Výzkumníci pod dohledem Dr.Bettiny Wagner hledali spolehlivé způsoby, jak B.burgdorferi odhalit dříve. Své poznatky doktorka prezentovala na Kongresu veterinárních lékařů v Anaheimu, Kalifornie.

V Severní Americe se nachází mnoho podobně infikovaných klíšťat. Nakažený kůň vykazuje klinické příznaky mezi něž patří chronického hubnutí, horečky nižšího stupně, sporadické kulhání, napětí svalů, artritidu se změnami stavu, neurologické příznaky, snížení výkonu nebo přecitlivělosti kůže. "Klinické příznaky jsou však spíše nespecifické, což znamená, že mohou být způsobeny řadou dalších nemocí. Lymskou boreliózu je tedy u koní často velmi obtížné diagnostikovat. Pro veterináře je důležité, aby zvážil potenciální vznik infekce, například když zvíře žije nebo navštívilo endemickou oblast," říká Dr. Wagnerová. Ta představila také nový multiplexní test na Lymskou boreliózu, který je již k dispozici v diagnostické laboratoři Cornella. Tento test může detekovat protilátky již dva až čtyři týdny po infekci a může rozlišit časnou nebo pozdní fázi onemocnění. 

Dříve se u koní používal test Snap 4DX (IDEXX Labs), jeden z mála komerčně dostupných testů pro tento účel. Oba testy byly porovnány a lze říci, že oba spolehlivě zjistili látky proti B.burgdorferi. Nicméně Snap 4DX některé vzorky falešně detekoval na pozitivní a falešně na negativní. Wagnerová doporučuje potvrzení pozitivních látek jejím multiplexním testem. Ona i její kolegové již požádali o patentování tohoto testu. 

Nový test mohl objevit koní lymeskou boreliózu dříve (AAEP 2012)

—————

Zpět