Ochota koně skákat

20.07.2013 14:40

Naši polští sousedi zkoumali stupnici motivace koně skákat. Sportovní koně se ukázali být mnohem ochotnější skokani než koně používaní na rekreační ježdění. Ti se bez předchozí přípravy byli ochotni přenést přes mírně zvýšený skok. Aleksandra Górecka-Bruzdaemail z Polské akademie věd a její kolegové také zjistili, že parkur je jedním z nejpopulárnějších jezdeckých disciplín. Nicméně strategický výcvik parkurového koně je důležitý, jinak se koně snažili překážkám vyhnout. Snažili se zjistit, co koně přirozeně motivuje volně skočit skok a za jakých podmínek. 

K výzkumné práci použili 18 rekračních koní a 16 sportovních koní, se  kterými provedli dva testy. Nejdříve bylo nabídnuto  krmení rekreačním koním, kdy trasa přes překážku byla kratší, zatímco alternativa kolem překážky delší. Ta zahrnovala bludiště do písmene Y. Koně šli test třikrát po sobě a 59,9% si obkrokovalo či obklusalo kolem překážky, skočilo jen 10,7%. 

Sportovní koně měli na výběr 20 cm překážku, kterou přešlo 85,3% koní a pak 50 cm překážku, přes kterou skočilo už jen 44,1%. Všeobecně skupina rekreačních koní využila možnost jít za potravou kolem překážky, sportovní koně zvolili nejkratší, přímou a skokem. "Poznatky z této studie ukazují, že sportovní koně jsou motivováni a ochotni skákat přes překážky častěji než koně pro volný čas. Nicméně zřejmá neochota koní skákat vyšší skoky naznačuje, že obecně se může ve sportu setkat mnoho koní s tlakem na nadměrné požadavky. Tato otázka by měla být pečlivě prozkoumána z hlediska výcviku koní, soutěží a dobrých životních podmínek zvířat," řekla Aleksandra. 

 

—————

Zpět