Ohybová zkouška kulhání

30.01.2013 08:24

Ohybová zkouška kulhání je smyslový průzkum pro vás a vašeho veterináře, při kterém zrakově, citem a zvukově hledáme případné známky kulhání koně. Američtí veterinární lékaři mají vybudovaný bodovací systém kulhání. Nicméně čím více budete vědět, tím lépe se můžete podílet na uzdravení vašeho koně.

1. Pozorování

Během zkoušky chromosti bude chtít váš veterinář vidět vašeho koně z dálky. Bude ho sledovat zepředu, zezadu, z obou stran a podívá se na svalovou asymetrii. Kůň totiž při bolesti začne odlehčovat jednu stranu a bude to kompenzovat jemnou či větší změnou ve způsobu pohybu nohy. Hlavně to, jak ji bude pokládat na tvrdý povrch a jak bude přerozdělovat váhu. Tyto změny se často objevují i při klidové pozici. Někteří koně mohou stát dokonale rovně, ale většina se tiše usadí do pozice, kdy uleví bolesti.

2. Stisk

Pak váš veterinář většinou přejde ke zkoušce tlakové. Bude zkoumat hmatem svalové tonusy. Uvolněný sval má konzistenci pečeně hovězího masa. Gluteální zádové svaly je poněkud těžší tímto způsobem vyšetřit, protože drží aktivně páteř. Je také pokryta velmi silnou a pevnou kůži s vrstvou tuku mezi ní a svalem. U nohou se bude lékař věnovat zdrojům případného tepla nebo neobvyklých otoků, bude porovnávat opačnou stranu. Také bude hledat případné známky bolesti u jednotlivých spojů nohou i to, jestli nebude kůň táhnout zpět. Pak se také používají kopytní testry (kleště s velkými kulatými čelistmi) pro kontrolu citlivosti kopyta. V tomto případě se hledají známky abscesu, laminitidy nebo modřiny od kamene.

3. Zvuk v pohybu

Během tohoto kroku lékař sleduje a poslouchá jak se kůň pohybuje od přední k zadní končetině a do boků. Sleduje ho na ruce nejdříve v kroku, pak klusu. Praxe poslechu klip-klap odhalí případné hlasitější pokládání nohou v případě, není-li síla položení nohy na každé straně stejná. Má-li kůň bolesti, uslyšíte měkčí přistání na bolavou nohou. Jeho chody rovněž zratí rytmický zvuk, když spěchá z bolavé nohy. Při kulhání na zadní nohou pravděpodobně zkrátí krok pouze na bolestivé straně. 

4. Testování ohnutím

Tato metoda je cenným diagnostickým nástrojem. Výše nebo její rozšíření není nutně totéž jako správný rozsah pohybu. Chcete-li zjistit, co mám na mysli, zamanipulujte s klouby u vlastní ruky. Držte prst rovně, pak vynuťte přední a zadní pohyb. Budete cítit bolest, když si vynutíte pohyb, za který by jste se normálně nedostali. Pokud se kůň brání pohybu, může veterinář přejít na druhou stranu a vidět, jak kůň reaguje ve stejné flexi. Pokud kůň vykazuje bolest v během testu ohybu, může být skutečná příčina ve váze odlehčované nohy. 

Systém ohodnocení kulhání

0 Kulhání není patrné za žádných okolností

1 Kulhání je obtížné sledovat bez ohledu na okolnosti (pod sedlem, na ruce, na tvrdém povrchu atd.)

2 Kulhání je obtížné pozorovat při kroku či klusu a vyplývá z určitých okolností (jako obrat na ruce, tvrdý povrch)

3 Kulhání je možné pozorovat v klusu za všech okolností

4 Kulhání je zřejmé při vodění na ruce

5 Kulhání vykazuje minimální rozložení tělesné váhy v pohybu a/nebo v klidu

—————

Zpět