Pět podmínek ovlivňující březost

20.02.2013 08:34

Chovatelé tráví značné množství času o logice chovu jako je výběr hřebce, kde a kdy klisna porodí apod. Ale jakmile klisna zabřezne, může její stav "vykolejit" mnoho komplikací a každý majitel by měl znát případné hrozby pro březí klisnu. Je třeba dát klisně ty nejlepší šance donosit své hříbě zdravé. Během konference veterinární reprodukce v Britské Kolumbii, Kanada měl prezentaci Dr. Juan Samper a přenesl následující:

Je třeba brát vážně embryonální insuficienci děložního hrda, které může vést k infekci dělohy. Je třeba dát také pozor na záněty děložní sliznice (tzv. endometritis), které jsou hlavní rizikové faktory pro potrat v prvních 60 dnech březosti. Pokud není infekce odhalena včas může způsobit vážné problémy s blížícím se termínem porodu.

Metabolické a endokrinní stavy mohou negativně ovlivnit schopnost klisny zabřeznout. Pokračující březost zhoršuje inzulinovou rezistenci a může podpořit stavy obezity, laminitidy a chronické infekce. Je třeba majitele klisen informovat o změnách v krmení a nových nárocích klisny.

Muskuskletární abnormality se mohou vyskytovat zvláště u klisen, které dříve aktivně sportovali. Jejich šlachy a vazy jsou náchylné k poranění či osteoartritidě. U takových klisen může dojít ke stresu a bolesti, jenž mohou negativně ovlivnit březost. U klisen nevhodných k chovu může dojít ohrožení břišních svalů nebo šlach, které mohou prasknout, což komplikuje samotný porod. Léčba může zahrnovat dlouhodobé podávání nesteroidních protizánětlivých léků nebo injekčních steroidů do kloubů. Je vhodné udržovat kondici a svalstvo klisny vhodným cvičením.

Blížící se porod nebo poslední fáze březosti může vyvolat obavy z kolikových stavů. Ty nejsou neobvyklé. Dále může klisnu ohrožovat vyšší riziko vzniku infekce placenty (placentitis). Pak to může být nedostatek nebo absence mleziva. 

Poporodní kontrolou by měli projít všechny klisny do 24 hodin po porodu. Je důležité se ujistit, že netrpí děložním krvácením, že produkuje odpovídající objem mléka a neprojevuje stav děložní infekce (metritis). 

Výše pět uvedených podmínek a aktivní léčba postižených klisen zlepší předporodní péči a minimalizuje ztrátu plodu. 

—————

Zpět