Pět tipů na získání pozornosti koně

14.06.2013 10:37

Jste na soutěži, váš kůň kouká po ostatních koních, nereaguje dobře na pobídky, je jakýsi otupělý. Vy vítě, že máte před sebou ještě pár koní a jdete do kolbiště, začínáte se potit, stresovat a váš kůň vypadá, jako kdyby spal. Kde je ten váš dobrý pocit z jeho práce, kterou odvádí doma? Co se děje? Nesoustředí se. Pokud je fyzicky zdráv,  z nějakého důvodu se nesoustředí na to, o co ho žádáte. Jakmile identifikujete tuto "potíž" můžete zapracovat na odstranění problému tímto civčením:

1) Přechody - žádejte koně často, aby reagoval z kroku do klusu, z klusu do cvalu. S největší pravděpodobností se nebude tolik nudit a začne zřetelněji poslouchat vaše pobídky. Dělejte spousty přechodů v každém chodu, ovládněte tempo koně. Například krok, klus, plný klus apod. 

2) Kruhy - požádejte koně o spirálovitě menší a menší kruhy - např. od 20 metrů do proježděných 10 metrů. Aktivujete tím nosné nohy pod koně. Čím menší prostor, tím více otěže a pobídek nohou budete potřebovat. Při 10 metrových kruzích se kůň bude soustředit pouze na vás. 

3) Tvary - nedržte se jen zajetých kruhů a přímek. Projížďějte poctivě čtverce, kruhy, oblouhy - něco, co vyžaduje uposlechnutí vašich pomůcek. 

4) Relaxační techniky - je dobré do tréninku koně zařadit určitý pohyb, který pro koně znamená uvolnění. To pak může pomoci ve vypjatých situacích na opracovišti či v kolbišti. Dobře to funguje u pracovních koní používaných k výuce, tak u koní reprezentujících se na olympijských hrách. Nejlepším relaxačním pohybem je obvykle dovnitř plec na kruhu, tím kůň pozná, že je čas na odpočinek. 

5) Desenzibilace - pokud je váš kůň pravidelně na soutěžích nepozorný, vezměte ho na jiné přehlídky, soustředění, show, do jiných stájí, na jiné haly apod. Zajistíte mu dostatek zkušeností, minimalizujete stres, navyknete na rutinní přepravu, opracovávání a cizí prostředí. Nebude pak rozlišovat, zda-li je na tréninku na jiné jízdárně nebo na závodech. Je to určitá taktika pro přípravu na show. 

—————

Zpět