Překotný klus místo plynulého nacválání

24.11.2012 09:26

Příznak:

Jezdec často honí koně do cvalu, který vypadá překotně, uspěchaně a pro oba diskomfortně. Pamatujte, že proto, aby jste měli dobré nacválání potřebujete mít kvalitní shormážděný klus. Kůň se zřejmě v klusu "rozpadne", ztratí rovnováhu a vy ho jakoby naháníte. A to má za následek dvě věci - nacválá na špatnou nohu nebo se bude snažit uniknout vaší pobídce do cvalu. Je třeba nejdříve zapracovat na klusu. 

Základní otázka:

Koně nemůžete kvalitně nacválat v případě, že nemá dostatek váhy na zadních nohách, tzn. neumí se podsadit. Je lákavé si myslet:"Nakopnu ho, on rychle nacválá a budeme všichni spokojení." Místo toho je lepší mu přece říct:"Zůstaň tady se mnou chvíli v klusu, zkus se ohnout a pro oba pohodlně nacváláme." Váš kůň by měl dosáhnout takových kvalit v klusu, jakých po něm chcete ve cvalu. Měl by být prostupný, ohebný, ochotný, nikam se netlačit, nikam neutíkat, být pozorný k vašim pobídkám. I když to bude trvat déle a je to otázka dlouhodobého časového horizontu, investice se určitě vyplatí. Současně by měl být jezdec citlivý, protože tato práce je pro koně velmi namáhavá a obtížná. Je třeba včas ukončit práci a koně pochválit. 

Pozice jezdce:

Především rovnováha. Nesnažte se předklánět ani zaklánět, tělo držte v rovné pozici tak, aby jste koni nevadili. Také dávejte pozor, aby se váš kůň necítil v pasti mezi vašima nohama a rukama nebo ve změti pomůcek. 

—————

Zpět