Prevence tepelných problémů u koně

11.06.2013 10:26

Byť to zatím kvůli přehnaným povodním nevypadá, ale čekají na nás rekordně vysoké teploty. Řeč je o nadcházejícím létu běhěm něhož se nemění sportovní kalendář koní. Nabízím 10 preventivních tipů ze školy veterinárního lékařství Univesity of California, Davis:

1. Teplo může zabít. Vysoké okolní teploty a související problematika tepelné dehydratace, vyčerpání a tepelný šok může u koní způsobovat nemoci i smrt. Je to vážná věc a je třeba podniknout opatření, aby jste zajistili, že kůň bude chráněn při cestování v přívěsu nebo během přípravy na soutěžní disciplíny.

2. Pít vodu - umožnit volný přístup k vodě po celou dobu horkého počasí. Je mýtus, že kůň při pití teplé vody může mít kůň koliku. Nikdy nedovolte, aby si váš kůň nechal ujít jedinou příležitost k napití. Nechte koně napít během vyjížďky z potoka, nabídněte mu kýbl vody po absolvování show. Také mu dopřejte seno, dobrá je polévka z otrub nebo kaše z pelet - další způsob, jak do vašeho koně dostat vodu.

3. Stín - poskytnět mu co nejvíce stínu.

4. Omezte činnost - mějte zdravý limit pro to, co děláte se svým koněm během vrcholu tepla. Jezděte svého koně v časných ranních hodinách, kdy je chladněji. Zeptejte se organizátora soutěže, zda by nezvážil změnu programového schématu k zamezení odpoledních aktivit při největším horku. Zkraťe své ježdění. Během opracovávní postupujte pomalu a nabídněte svému koni časté přestávky ve stínu. Podporujte koně k pití.

5. Větrání - zajistěte otevřené otvory a okna v přívěsech, větrání a proudění vzduchu musí být ale bezpečné. Nenechávejte koni hlavu venku během přepravy! Je-li třeba koně přepravovat, učiňte tak ráno nebo v pozdních večerních hodinách. Nenechávejte koně stát v zaparkovaném přívěsu, zvláště tam, kde není stín. Stejně jako u auta teplota v zaparkovaném přívěsu stoupá, kůň se může lehce přehřát a dostat úpal. Buďte velmi opatrní u hříbat, která jsou ještě citlivější na teplo než dospělí koně. 

6. Je dobré znát příznaky přehřátí jako je trvalé vysoká dechová frekvence (nepřestává ani v průběhu 10-30 minut), změna mentace, snížení energetické hladiny, neochota jít dál, suché sliznice apod. Kontrolujte dlouhotrvající kapilární náplň - zatlačte na dáseň vašeho koně. Měla by být přibližně sekundu bílá a pak by měla zrůžovět. Je-li čas delší, je třeba zastavit, odpočinout, poskytnout vodu. Kontrolujte i jiné případné komplikace jako bolesti svalů či příznaky koliky  - okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc!

7. Hadice, sprej nebo kbelík vody přes koně - studená voda je v pořádku, lepší je normální teploty. Opláchnutí vodou je jeden z nejúčinnějších prostředků, jak snížit tělesnou teplotu.

8. Zdroj vody - uchovávejte vodu čistou. Berete-li ji na cesty, natočte ji těsně před samotným výjezdem.

9. Elektrolyty - mohou být užitečné v případě, že se váš kůň nadměrně potí. Používejte je jen v případě, že má kůň přístup k vodě. Nepoužívejte je, aniž by jste se neporadili s veterinářem o správné aplikaci. 

—————

Zpět