Převoz koní - jak minimalizovat stres

14.06.2013 14:51

Přeprava koní je dnes běžnou součástí všech, kteří se pravidelně zúčastňují jezdeckých akcí. Je jedno, zda-li jste hobby jezdec či profesionální trenér, prostě všichni trávíme množství času při přepravě koní. Chceme je na místo určení a zpět do stáje převést v pohodě, bez stresu či bez újmy na zdravotním stavu. I když se může zdát, že přeprava koní je časem rutina, stále představuje řadu konktrétních zdravotních rizik pro koně. Je důležité včas vše naplánovat dopředu, aby se zabránilo stresu koně i vás.

1. Problémy s dýcháním - umožněte dostatečné proudění vzduchu v přívěsu a hlavně ho před cestou vyčistěte od výkalů, starého sena apod. Vyvarujte se prašného sena, slámy nebo pilin a ujistěte se, že kůň může během přepravy sklonit hlavu k odpočinku.

2. Únava - dokonce i kratší cesta si může začít vybírat svou daň. Zvažte opuštění vašeho výjezdového místa včas, nebo ustájení koně přes noc v boxe. Kůň tak obnoví síly, zrelaxuje se a budete moci lépe využít jeho schopností. Umožněte mu také přiměřený odpočinek po náročné soutěži i před cestou domů. 

3. Dehydratace - při plánovaných přestávkách nabízejte vodu, kontrolujte, zda-li má váš kůň stále dostatek sena. Dehydratace může zabránit podat odpovídající výkon, ale hlavně může vyvolat dýchací potíže a vyvolává riziko koliky.

4. Stres - nemusí to být zřejmé, kůň to nemusí dávat najevo. I přepravovaná zvířata ale prožívají cestovní stres. Po dlouhé cestě sledujte zdravotní stav koně. Pokud onemocní během přepravy, přeruště cestu a okamžitě vyhledejte veterinární pomoc.

5. Zranění - chraňte končetiny koně před zraněním, ale bandáže či přepravní chrániče neutahujte příliš. Vždy kontrolujte stav vašeho přívěsu, včetně podlahy, prostoru před hlavou koně a boční strany - a to vždy před každou jízdou.

Plánujte své cesty dopředu. Je nezbytné, aby jste dobře znali trasu a zamezili zmatku, kdy špatně odbočíte z dálnice, jezdíte po okrskách, ptáte se místních lidí. Kontrolujte také stav nádrže, není nic lepšího, než když se bez nafty či benzínu ocitnete v končinách, kde není benzínová pumpa. Připravte svůj časový harmonogram výjezdu, počítejte se zpožděním v zácpách, při nehodách, při špatně naložitelném koni. Koně také neuvazujte příliš krátce, zajistěte dobré proudění vzduchu otevřením libovolné strany okna nebo střešního otvoru. 

Tak takhle by to určitě vypadat nemělo....

 

—————

Zpět