Příprava nebo otálení?

07.05.2013 09:21

Pokud jde o koně, nedostatek přípravy je kořenem všeho zla pokud jde o dosažení špičkových výkonů. Na druhé straně exituje pocit nepřipravenosti, který způsobuje úzkost před plánovanou show. Nedostatečná příprava by neměla být berlí nebo omluvou pro špatný výkon. Pokud jste se v přípravné fázi zasekli, je čas to napravit.

Možná jste ten typ, který si říká, jestli je dobře připraven. Možná si říkáte, že na show pojedete až budete mít lepšího koně, naučíte se ještě trochu líp jezdit, až budete mít víc času po práci, až děti začnou chodit do školy, až děti vystudují školu, až trochu zhubnete apod. Pokud vám to zní povědomě, možná se vaše příprava změnila v otálení a je to to, co vás drží zpátky.

Prvním krokem je definovat své cíle. Nejasných cílů je těžké dosáhnout. Je to jako se snažit zasáhnout pohyblivý cíl. Takže nějaký čas asi potrvá než si objasníte, co přesně chcete, čeho chcete dosáhnout a navrhnete si konkrétní plán, který vám pomůže dostate se tam, kam potřebujete. Dále je důležité čelit obavám. Může to být složité, ale budete muset zjistit, co vás drží zpátky v pohybu vpřed. Máte strach z neúspěchu? Řešíte, co řeknou ostatní? Bojíte se, že se ztrapníte? Máte strach, že se zraníte? Až identifikujete kořen svého strachu můžete řešit překážky před vámi. Jsem stále přesvědčen, že příprava je klíčem k maximálnímu výkonu, ale dávejte si pozor - nepleťte přípravu s dokonalostí. Dokonce i špičkové jezdce čas od času pronásleduje pocit pochybnosti. Učíme se z našich zkušeností, ale pokud jste se zasekli v přípravě  nebudete se vám dostavát dalších dobrých, špatných a ošklivých zkušeností. Je třeba postupovat jako umělec - stačí jen malý krok a dát si šanci. Připravte se, jak nejlépe dovedete, zažeňte své obavy. První kroky jsou nejtěžší, ale jděte za svým snem.....

—————

Zpět