Průlomová léčba v neplodnosti klisen

20.03.2013 08:39

Dva dánští vědci tvrdí, že objevili hlavní příčinu neplodnosti u klisen a otestovali nový léčebný režim s pozitivními výsledky. Profesor Andres Miki Bojesen a embryolog Morten Ronn Petersen z Univesity of Copenhagen vyvinuli produkt, který pomůže neplodným klisnám zabřeznout. Úspěšně ho testovali na největší světové klinice v Kentucky a výsledky byly tak povzbudivé, že univerzita napomáhá při založení společnosti na pomoc komercializace produktu.

Oba tvrdí, že nejčastější příčinou snížené plodnosti je chronická infekce ve slizniční membráně dělohy způsobené bakterií Streptococcus equi, která je poddruhem zooepidemicus. "Zjistili jsme, že mnoho koní má negativní testy na streptokoky, neprojevují klinické příznaky, ale dřímá v nich infekce. Přes nedostatek symptomů se snižuje plodnost klisen. Až 10% jich má problémy se zabřeznutím," říká Bojesen. Se svým kolegou Petersenem našli řešení. Z jejich výzkumu se podařilo aktivovat spící bakterie produktem, kterým nazývají Bactivate. "Jakmile jednou probudíte tyto bakterie, můžete diagnostikovat infekci a začít koně léčit pravidelným podáváním antibiotik. Streptokoci jsou obvykle vůči antibiotikům odolní. Bactivate však "vzbudí" správné bakterie, které se začnou rychle dělit a násobit a pomáhají při ničení streptokoků," přibližuje významnou vizi Bojesen. 

Bactivate byla testována na Medical Institute v Lexingtonu, Kentucky. 64 léčených klisen začalo reagovat na léčbu velmi dobře. 83% klisen zabřezlo do jednoho a půl měsíce. 72% porodilo živé hříbě. Vědci již lék označili za průlomový a "významný krok vpřed". Účinnost Bactivate je tak povzbudivá, že v USA chtěli tento produkt prodávat co nejdříve. Zatím musí být schválen Dánskou agenturou pro léčivé produkty. 

—————

Zpět