První pomoc u koní - silné krvácení a tržné rány

26.01.2013 21:15

Cílem první pomoci koni je minimalizovat škody způsobené nemocí či úrazem, zabránit infekci a podpořit hojení tak rychle, jak je to jen možné. První pomoc může výrazně ovlivnit celkový výsledek. Když použijete zdravý rozum a určité principy základní pomoci, můžete koni velmi pomoci. Pamatujte, že pokud budete panikařit, nikomu tím nepomůžete. Je třeba řešit problém a zraněný kůň, který je zmaten potřebuje vaši pomoc.

Mezi nejdůležitější pravidla první pomoci patří:

1) Zachovejte klid

2) Nenechte koně někomu ublížit

3) Zabezpečte koně na klidném, pro něj známém místě. Zeptejte se sami sebe, co pro něj mohu udělat.

Silné krvácení

Lidé mají tendenci přeceňovat závažnost krvácení. Pamatujte, že 700 kg vážící kůň má ve svém oběhovém systému 7 litrů krve a může ztratit jeden galon bez vážných účinků. Samozřejmě pokud se nejedná o silné krvácení, zde musíte přijmout opatření pro jeho zpomalení. To zahrnuje použití tlaku nad zdrojem krve. Mělo by být použito čistého hadříku, několikrát ho pevně omotejte a zafixujte natahovací páskou.Příliš mnoho vrstev nebo volný obvaz nezpůsobí potřebný dostatečný tlak. Například nepomůže růčník vzdušně omotaný kolem rány. Když je krvácení například v noze, je dobré každých 10 minut povolit, aby se nezabránilo cirkulaci krve ve zbytku nohy. Pokud je krvácení v místě, kde ho nemůžete obvázat, držte pevně obvaz v místě tak, dokud se krvácení nezastaví. 

Tržné rány

Mnoho majitelů koí má problémy rozlišovat hlubový zářez v kůži a protnutí plné tloušťky kůže. Z léčebného hlediska se jedná o dvě odlišné věci. Plně tržné rány vyžadují stehy a antibiotika. V hlubších vrstev kůže je vidět bílá až růžová tkáň. Jedním z nejjednodušších způsobů jak tyto dvě věci odlišit je proniknutí do pokožky tak, že jsou okraje rány odděleny. Při protnutí plné tloušťky kůže je dolní část tkáně stále spojena. Jestliže úraz není přiliš vážný a dojde k protnutí kůže, očistěte okolí rány mýdlem a dvakrát denně použijte dezinfekci ve spreji. Můžete také použít antibakteriální masti, ty ale dlouho nevydrží. Tyto rány nevyžadují šití, ale pozor na ně, je třeba, aby se do nich nedostala infekce. Při hlubokém zářezu v kůži a tržných ranách závisí na mnoha faktorech, zda-li se uchýlit k šití např. stáří rány, její umístění, kontaminace, trauma, dokonce i poskytnutí typu první pomoci. Kontaminované nebo špatně traumatizované rány je bezpečnější nechat otevřené a vhodně se o ně starat. Důvodem je drenáž, která napomáhá správnému odvodnění a zajistí prevenci vzrůstající infekce. Je zřejmé, že při zašití rány nemůže docházet k odtoku tekutin. Při sešívání rány je vždy nezbytné, aby byla rána čistá, bez kontaminace. 

Otevřená rána, které se nedostalo několik hodin lékařské pomoci by se měla propláchnout čistou vodou a namazat antibakteriální mastí. Ideální je oplachování vodou z hadice. Je-li rána sešitá, zabandážování (např. nohy) může minimalizovat infekci. Vyhněte se používání léků přímo na ránu, mohli by narušovat hojení. Dobrá je v tomto případě Betadine. Pokud je rána silně znečištěna, je dobré ji šetřně vymýt antibakteriálním mýdlem, důkladně propláchnout a aplikovat mast. Je třeba vyhledat odbornou pomoc, protože kontaminováná rána může být zdrojem životaohrožujících komplikací jako je tetanus nebo snět. Vyhněte se aplikaci peroxidu, ten zabíjí zdravé tkáně. Nebezpečné může být nahromadění hnisu, kdy je potřeba punkce. Drobné rány se mohou v závislosti na hloubce a znečištění rychle nabalit hnisem či jinými zánětlivými tekutinami. Prvními příznaky problémů je obvyle bolest a otok v rozmezí 24 až 72 hodin po nehodě. Když nedojde k odstranění hnisu, infekce nemá kam jít a bude se rychle šířit do okolních tkání. Veterinář provede vpich, prozkoumá místo, zda-li neobsahuje cizí těleso, důkladně ránu včistí, ponechá otevřenou nebo zašije. 

—————

Zpět