Rezistence na antibiotika

03.05.2013 17:11

V humánní medicíně se stále diskutuje o odolnosti vůči antibiotikům, která se ale rychle stává problémem i ve světě koní. Antimikrobiální rezistence (AMR) je typ lékové rezistence, kdy jsou bakterie schopny přežít účinek antibiotik. Je to vlastní používání antimikrobiálních látek. Pokaždé, když se používají, mají vlastní proces výběru. Při něm přicházejí do styku bakterie s antibiotiky, jsou zahubeny nebo oslabeny. Při jejich užívání je málo pravděpodobné, že bakterie přežije. "Vzhledem k častému používání antimikrobiálních látek u lidí a zvířat se některé bakterie stávají rezistentní k mnoha antibiotkům, které se obrnili mnohanásobnou odolností. Za účelem zpomalení rozvoje je nutné, aby všechny zúčastněné strany praktikovali jejich užívání velmi uvážlivě," říká Harold McKenzie, profesor medicíny na Marion Virginia Tech.

Rezistentní bakterie mají schopnost měnit svou strukturu nebo funkci, takže antibiotika nejsou schopna vykonávat to, k čemu byla určena: oslabit nebo zabít bakterie, jenž povzbudí imunitní systém k jejich zničení. Kůň sám o sobě se nestane rezisentní vůči antibiotikům. Spíše, že bakterie uvnitř koně se stávají rezistentní po expozici na antibiotika. Kůň může být kolonizovaný bakteriemi, které jsou rezistentní vůči antibiotikům a nevykazuje žádné klinické příznaky nebo může být napaden bakteriemi odolnými vůči antibiotikům a vykazuje známky infekce.

Co to způsobuje? Je to umocněno několika postupy, z nichž jeden je užívání antibiotik získaný od vlastníků koní nebo trenérů bez veterinárního dozoru či bez předpisu. Například se tak používá Penicilin nebo Trimethoprim. Jejich nesprávná aplikace může mít nepříznivý dopad na celkovou antibiotickou účinnost v případě, že se nevhodně dávkuje a tím se také podporuje odolnost vůči antibiotikům. Pokud kůň onemocní natolik, že se je potřeba aplikace antibiotik, vždy by se měl o tom poradit s veterinářem. Jen proto, že má kůň výtok z nosu nebo horečku neznamená, že je potřeba podat silná antibiotika. Mnohokrát to totiž bývá známka virové infekce na které antibiotika nemají žádný vliv. 

—————

Zpět