Vedení zdravotních záznamů vašeho koně

30.03.2013 09:10

Vedení přesných záznamů o zdraví vašeho koně nemusí být tak složité. Jsou to především informace, které mohou poskytnout zásadní rozklíčování při potencionálních zdravotních problémech koně. Nemůžete také očekávat, že váš veterinář bude důvěrně obeznámen s konktrétním přehledem vitálních funkcí nebo si vždy přesně vzpomene na aplikaci té které látky, natož aby si pamatoval, kdy vám naposledy prodával antiparazitika. A co budete dělat v případě, že ho bude zastupovat jiný kolega nebo budete muset zavolat jiného?

Takže, jaké záznamy uchovávat? Je to opravdu jen na jednotlivci, ale čím více informacemi budete disponovat, tím užitečnější se to může později ukázat. Někteří si dokonce zaznamenávají krmné dávky, tréninkové dávky, kování a další procedury. V ideálním případě je zapisovat si odčervení, očkování a návštěvy kováře i když se v pravidelných intervalech opakují. 

Odčervení - je základní informace, která veterináři poskytne přesný obraz o stavu koně

Podkovářské návštěvy - kdy a co

Očkování - vše, co vašemu koni bylo aplikováno

Léky - veškerý přehled o aplikacích, látkách, antibiotiách, prostě cokoliv

Menší zranění - jaké, kde, jak jste ho léčili

Veterinární návštěvy - důvod návštěvy, léčba, předepsaná doporučení, diagnostické tésty, jejich výsledky

Zubní ošetření - úpravy, predispozice, dentální postupy, odstranění vlčích zubů apod. 

Dechová frekvence, teplota a puls jsou vždy důležitým ukazatelem celkového zdravotního stavu koně. Když budete vědět normální rozhraní těchto hodnot, rychle si všimnete a můžete reagovat na případné abnormality. Můžete si samozřejmě také vytvořit kompletní soubor s informacemi o dosažené výkonnosti, fotografiemi, informacemi o rodokmenu apod. Tyto věci jsou důležité nejen pro vás, ale i v případě prodeje novému majiteli. 

—————

Zpět