Zvládáte držet krok se změnami?

09.07.2013 20:07

Kolem koní a především ježdění to vypadá, že si na něco zvyknete a pak se to prostě změní. Může být pro některé těžké držet krok s neustálými změnami a může velmi rušivě zasahovat do naší výkonnostní přípravy. Pojďme se podívat na některé podstatné změny, kterými jezdecké odvětví v průběhu uplynulých let prošlo.

Ekonomika

Obchod versus hobby. Jezdecké sporty se staly méně hobby a žádají si informace o jakémkoliv podnikání v tomto oboru. Lidé investují stále více peněz do jezdectví a očekávají také nějaký návrat v podobě případných prize money nebo prodeje dobrého koně. Zvyšování poplatků za startovné také eliminuje mnoho lidi, kteří by se jinak rádi zapojili. Hospodářskou krizi také lehce pocítil nejen majitel koně. Pro některé z nás se také stalo více obtížnější ospravedlňovat neustálé snažení, úsilí a investice do koní. 

Pravidla a předpisy

Schválené léky a jejich změny na seznamu veterinářů vyvolávají zmatek, nucené změny v tréninku a přípravných postupech koní. K tomu přispívají i pravidla humánního zacházení se zvířaty. Stále roste různé zapojení organizací za práva zvířat, jejiž advokáti se snaží významně změnit pravidla a předpisy jezdeckých disciplín (drezura x rollkur, military x pevné skoky, překážkové dostihy x umrtí koní na tratích apod.). 

Technika tréninku

Ti, kteří se před lety živili jako profesionální trenéři zjišťují, že technikami minulých let už dnes nevítězí. Je třeba změnit tréninkový styl v reakci na změny v posuzování závodního ježdění. I ve vrcholovém sportu museli jezdci změnit tréninkové techniky a svůj styl, aby se udrželi tam, kde jsou. Pokud nejste schopni změny delší dobu přijmout, můžete začít ztrácet. Vyšší očekávání ale vede ke tlaku na jezdce, což může znamenat vyšší riziko poranění pro koně. 

Pohlaví

Dnes už nehraje roli, zda-li jste žena nebo muž. Jezdecké sporty bývaly zcela jasně definovány nejen podle úrovně soutěže, ale i podle pohlaví. Tradiční účastníci drezurních soutěží byly převážně ženy, pólo bylo mužskou doménou. Stejně tak se stávalo raritou, že by na olympijských hrách v jezdeckém sportu byli ženy. Vliv pohlaví se stává méně důležitý a způsobilo to významné změny v rámci celého jezdeckého odvětví. Muži a ženy jsou si rovni na všech úrovních soutěží. 

Jakákoliv změna nejakým způsobem ovlivňuje budoucnost a pro některé jezdce či majitelé koní může být přechod obtížný. Lidé jsou tvorové, jenž mají ve zvyku cítit se pohodlně tam, kde jsou. V důsledku toho mohou vést změny k lepšímu. Přechod může způsobit stres v případě, nejsme-li na změny připraveni nebo je nechceme přijmout. Na jednu věc se ale můžeme spolehnout - změna je nevyhnutelná, takže je lepší rozvíjet nadále své osobní schopnosti a udržovat vnitřní pružnost, která nám umožňuje vytěžit maximum z každé situace. 

 

—————

Zpět