Vozhřivka

21.03.2010 12:53

 Nazývaná také ozhřivka je infekční, velmi nebezpečná nemoc, která se přenáší i na člověka. U nás se nevyskytuje, ale dá se s ní setkat v Polsku, na Balkáně a zvláště na Středním východě. Importovaní koně proto musí mít průkaz o diagnostickém negativní nálezu již ze země původu a v ČR se znovu musí provádět diagnostické očkování koně za účelem zjištění reakce a vozhřivku. Koně musí být po převozu umístěny v karanténní stáji.

Tato nemoc se projevuje po nákaze sekretem nemocných koní za 3-5 dní ve formě kožní, nosní nebo plicní. V prvním případě se postupně tvoří na různých místech v oblastech mízních uzlin malé nádorky, které se pak rozpadají v otevřené vředy. Ty mají rozeklané okraje, špekovitou spodinu a hnis smíchaný s krví. Při nosní vohřivce bývá vedle zvýšené teploty jednostranný výtok z nosu, který je nejdříve hlenovitý, později žlutý, hnisavý a smíšený s krví. Mezičelistní uzliny jsou zduřené, tvrdé a k jejich zhnisání na rozdíl od hříběcího nedochází. Při plicní formě se teprve později objeví i dušnost.

Vohřivka je nevyléčitelná a je také zakázáno ji u nás léčit. Koně postiženi touto nemocí musí být utraceni a celé prostředí spolu s dalšími běžnými opatřeními se musí důsledně dezinfikovat.

 

—————

Zpět